Naturalne metody wzmacniania odporności. Naturalna walka z infekcjami.

Od wielu miesięcy świat zmaga się z epidemią koronawirusa. Prawdopodobieństwo zakażenia się koronawirusem jest wysokie, a największe zagrożenie stwarza on dla osób starszych i tych z chorobami współistniejącymi. Trudno jest zapewnić sobie stuprocentową ochronę przed wirusem. Nie da się przecież nie iść na zakupy, czy do lekarza. W każdym miejscu, gdzie gromadzą się ludzie istnieje wysokie ryzyko zakażenia. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i dbanie o odporność. Sprawny układ immunologiczny jest pierwszą linią obrony przed wirusem.
Kluczowym zadaniem układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed działaniem różnych patogenów. Styl życia determinuje odporność. Odpowiednio zbilansowana i właściwie skomponowana dieta, zawierająca wszystkie składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Nawet małe niedobory niektórych składników mogą osłabiać działanie układu odpornościowego.
Wśród czynników wpływających na odporność wymienia się stres, sen, aktywność fizyczną i dietę. Codzienny sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Nieprawidłowe odżywianie jest głównym czynnikiem ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, czy cukrzyca typu II.
Dieta typowa dla „zachodniego” stylu życia jest źródłem dużej ilości cukrów prostych, soli, białego – często dosładzanego pieczywa, przetworzonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Silnie przetworzone produkty spożywcze są ubogie w składniki odżywcze. Wielu ludzi nie troszczy się o swoje zdrowie i prawidłowe odżywianie, dieta współczesnego człowieka często bywa niedoborowa. Brak w niej pożądanych składników tj. błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. Bez wątpienia taki styl życia sprzyja tyciu i rozwojowi otyłości, która upośledza funkcje układu odpornościowego .
Dieta może wpływać na walkę ze stanem zapalnym w organizmie poprzez zwiększanie poziomu przeciwutleniaczy oraz zmiany w składzie mikrobioty jelitowej.

Mikrobiota jelitowa, czyli po prostu żyjące w naszych jelitach dobre bakterie, bierze udział w metabolizmie niektórych składników odżywczych. Mikroflora jelit jest nieodłącznym elementem układu immunologicznego. Bakterie zasiedlające w jelita modulują odpowiedź komórek odpornościowych wpływając na aktywację komórek odpornościowych, a także warunkując szczelność bariery jelitowej. Mikroflora jelitowa pozwala dba o homeostazę i działania pro- i przeciwzapalne. Odpowiednia dieta sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej, a co za tym idzie wzmacnia odporność
Na prawidłowy rozwój mikrobioty jelit wpływa korzystnie błonnik pokarmowy – bakterie jelitowe przyczyniają się do procesu fermentacji błonnika, a powstające w rezultacie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe działają immunomodulująco. Ograniczenie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste to kolejne z zaleceń. Niezdrowe dla jelit jest również picie nadmiernych ilości alkoholu.
Czy da się wspomagać odporność bez stosowania syntetycznych suplementów? Oczywiście, że tak. Istnieje mnóstwo naturalnych produktów, które mają nieocenione właściwości prozdrowotne. Poniżej omówimy niektóre z nich o największym potencjale wzmacniania odporności.

Tran – naturalne źródło witaminy D. Olej rybi wykazuje właściwości przeciwzapalne, a wszystko to dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3, takich jak EPA i DHA. Tran pobudza syntezę przeciwciał i leukocytów, co ciekawe ma także zdolność uszkadzania błony komórek bakteryjnych. Wątroba rekina wytwarza trzy substancje: alkoksyglicerol, skwalen oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. To alkoksyglicerol zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, a skwalen ułatwia odbudowę komórek odpornościowych.

Czosnek – ze względu na naturalną zawartość związku – allicynyjest uważany za naturalny antybiotyk. Olekej czosnkowy stymuluje wzrost bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus. Liczne badania sugerują właściwości immunomodulujące czosnku, zaobserwowano, że stymuluje on aktywność komórek NK oraz wzmaga fagocytozę makrofagów. Dotychczas potwierdzono jego działanie przeciwgrzybicze, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, immunomodulujące oraz regulujące ciśnienie tętnicze.

Cebula – w cebuli występują pierwiastki, takie jak cynk czy magnez, a także witamina C, a te niewątpliwie wzmacniają odporność. Zawarta w cebuli kwercetyna ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, możliwe jest także jej działanie przeciwwirusowe. Gotowanie lub smażenie znacznie ogranicza działanie przeciwdrobnoustrojowe tego warzywa.

Aloes – ma udowodnione właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwrzodowe, przeciwbólowe oraz immunomodulujące. Sok aloesowy to źródło kwasu foliowego, kwasu salicylowego, witamin z grupy B oraz żelaza, czy wapnia. Aloes ma wysoką zawartość polisacharydów, które modulują wydzielanie interleukiny IL-1 i IL-6, TNF-α oraz interferonu INF-γ, które regulują wzrost fibroblastów i intensyfikują potencjał makrofagów do fagocytozy. Aloes także pozytywnie wpływa na stan mikroflory jelitowej.

Imbir i kurkuma – mają właściwość hamowania produkcji cytokin o charakterze prozapalnym np. IL-2, zmniejszają także syntezę leukotrienów i prostaglandyn (lipidy i hormony biorące udział w procesach zapalnych). Imbir i kurkuma uwrażliwiają komórki Natural Killers na IL-2. W celu poprawy biodostępności kurkuminy zawartej w kurkumie, poleca się stosowanie jej w obecności piperyny zawartej w pieprzu, czyli innymi słowy łączenie kurkumy z pieprzem.

Owoc maliny – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Malina jest bogactwem witaminy C, E, witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, miedzi, żelaza i manganu. Ponadto jest skarbnicą polifenoli tj. flawony, taniny, kwasy fenolowe, antocyjany. Antocyjany hamują enzymy odpowiedzialne za inicjowanie procesu prozapalnego w komórkach.

Owoce aronii – przede wszystkim są źródłem polifenoli: flawonoidów, kwasów fenolowych i antocyjanów. Aronia charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Owoce aronii mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, czy przeciwnowotworowe. Antocyjany zawarte w aronii pełnią rolę obronną w procesie zapalnym.
Autor: Dietetyk, mgr Kinga Kosiorek