Sześć przypraw i roślin wspomagających odporność

Obecna sytuacja epidemiologiczna związana z koronawirusem oraz zbliżający się sezon zachorowań na przeziębienie i grypę przyczyniły się do wzrostu zainteresowania tematem odporności wśród społeczeństwa. Często „przekopujemy” internet w poszukiwaniu magicznych sposobów na wzmocnienie układu immunologicznego, zapominając przy tym, że fundamentem jego prawidłowego funkcjonowania jest odpowiedni styl życia: zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, aktywność fizyczna, wysypianie się, a także wysoki poziom stresu.  Przedstawione poniżej przyprawy i rośliny traktujmy zatem jedynie jako wartościowy składnik diety, a odporność budujmy u podstaw.

 Czosnek zwyczajny

Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Allicyna, która powstaje podczas rozdrabniania czosnku i odpowiedzialna jest za charakterystyczny zapach „ząbków”, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Dzięki stymulacji układu immunologicznego, czosnek zwiększa odporność na infekcje. Ponadto zanotowano, że działa on grzybobójczo, przeciwzakrzepowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych (ma działanie przeciwmiażdżycowe).

Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do spożywania czosnku, które należy wziąć pod uwagę: ciężkie choroby wątroby, ostry nieżyt żołądka i jelit, obniżone ciśnienie tętnicze. 

Cebula zwyczajna

O podawaniu syropu z cebuli na kaszel słyszał prawdopodobnie każdy z nas. Taki sposób na łagodzenie objawów infekcji nie jest pozbawiony sensu, ponieważ cebula wykazuje właściwości podobne do czosnku: ma działanie bakterio- i grzybobójcze. Literatura wskazuje także na efekt zwiększenia odporności na zakażenia, zmniejszenie ryzyka udaru, obniżenie stężenia cholesterolu i przyspieszenie procesów regeneracyjnych poprzez wpływ związków organicznych obecnych w cebuli na podziały komórkowe.

Spożywanie cebuli przez osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego nie jest zalecane (m.in. zespół jelita drażliwego, choroba refluksowa)!

Kurkumina

Kurkumina to związek organiczny stanowiący 2-5% kurkumy. Już w starożytnej medycynie chińskiej stosowana była jako środek łagodzący dolegliwości przewodu pokarmowego. Obecnie prowadzonych jest wiele badań naukowych, których wyniki sugerują, że przyprawa ta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Biorąc pod uwagę te obiecujące doniesienia, warto rozważyć dodanie jej do przygotowywanych potraw.

Imbir

Trudno wyobrazić sobie grudniowe popołudnia bez zapachu imbiru unoszącego się w powietrzu, ale oprócz walorów smakowych, posiada on także wiele właściwości leczniczych. Związki organiczne zawarte w tej przyprawie działają odkażająco i bakteriobójczo, a także przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Dodatkowo wykazuje on właściwości rozgrzewające, dlatego często stosowany jest w różnego rodzaju infekcjach. Do innych zalet działania imbiru w naszym organizmie należą: łagodzenie wzdęć, nudności i wymiotów, pobudzanie wydzielania soków żołądkowych, obniżenie ciśnienia tętniczego, zapobieganie agregacji płytek krwi, obniżenie poziomi cukru we krwi. 

Przeciwwskazaniem do spożywania imbiru jest przyjmowanie leków przeciwkrzepliwych (np. aspiryny). Także osoby, które leczą się z powodu nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy powinny stosować tę przyprawę bardzo ostrożnie.

Owoc maliny 

Jak się okazuje, babciny sposób na przeziębienie ma poniekąd swoje uzasadnienie. Owoc malinydziała napotnie, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbakteryjnie, a także rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, jelit i macicy. Jest dodatkowo źródłem potasu, wapnia, żelaza, manganu i miedzi, a także witaminy C, E oraz tych z grupy B. Samo zdrowie!

Owoc aronii 

Niech nie zraża nas jej cierpki smak, ponieważ korzyści płynące ze spożywania aronii z pewnością nam go wynagrodzą. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Właściwości te aronia zawdzięcza obecności w swoich owocach flawonoidów, kwasów fenolowych i antocyjanów. Roślina uzupełnia także niedobory witamin (witaminy z grupy B oraz A, C i E) i soli mineralnych (miedź, mangan, wapń        i żelazo). Warto wspomnieć, że sok z aronii bywa stosowany w przypadku miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

Należy pamiętać, że zarówno przyprawy, jak i różnorakie zioła czy rośliny, nie są dla naszego organizmu obojętne – zwracajmy zatem uwagę na ich interakcje z lekami i spożywajmy w rozsądnych ilościach.

Autor: Dominika Sapińska