Jak skutecznie eliminować słodycze z codziennej diety? Dlaczego to takie ważne?

Wybiegasz rano z domu zapominając zjeść śniadanie. Nie masz czasu na delektowanie się czymś pożywnym i zdrowym więc wybierasz szybkiego batona i zjadasz go, by mieć energię na parę godzin. Powtarzając podobne czynności kilka razy w tygodniu powoli uzależniasz swój organizm od cukru. Jak temu zaradzić? Jak ograniczyć spożycie cukru w diecie?
Uboga w wartości odżywcze dieta jest zwykle przyczyną nadmiernego spożywania słodyczy. Duże wahania godzinowe pomiędzy spożywanymi posiłkami są przyczyną wygłodzenia organizmu, a ten zdecydowanie częściej i silniej domaga się łatwo przyswajalnej energii z cukru. Wcale nie trzeba zjadać batona by zaspokoić ochotę na słodycze. Wystarczy tylko nieco „przeprogramować” sposób odżywiania i przyzwyczaić organizm do zdrowszych przekąsek.
Czym zastąpić słodycze?
Przede wszystkim zacznij od podstaw, czyli postaraj się jadać posiłki w regularnych odstępach czasu (co ok 2-3 h), w ten sposób unikniesz sytuacji, w których będziesz odczuwać silny głód skłaniający do zjedzenia ‘usypiającej’ czujność Twojego organizmu słodkości. Mechanizm jest prosty, gdy zjadasz pełnowartościowe posiłki bogate w węglowodany złożone, owoce i warzywa Twój organizm kontroluje wyrzuty glukozy do krwi, dzięki czemu stan hipoglikemii – czyli gwałtownego spadku glukozy nie powoduje nagłego napadu głodu (który wielu ludzi zaspokaja produktami wątpliwej jakości).
Warto zadbać, by w codziennej diecie znalazły się takie produkty jak: pestki dyni, słonecznika, nasiona, orzechy, brokuły, pieczywo pełnoziarniste, jaja, czy mięso drobiowe. Zestawienie tych produktów nie jest przypadkowe, zawierają one bowiem cenny związek chemiczny – tryptofan . Tryptofan jest aminokwasem, który nie jest produkowany w organizmie zatem należy dostarczać go do organizmu z zewnątrz, aminokwas ten jest wykorzystywany do produkcji serotoniny – a ta jest tzw. hormonem szczęścia, substancją polepszającą samopoczucie.

Mówi się, że najtrudniej jest zacząć… I jest to prawda. Zmiany należy wdrażać powoli, małymi krokami. Zatem jeżeli o zmianach mowa, to spróbuj powoli rezygnować ze słodzenia herbaty, czy kawy. Zmniejsz liczbę zjadanych kanek czekolady, czy słodzonych jogurtów, stopniowo przyzwyczaisz w ten sposób Twoje kubki smakowe do zmian.
Do tej pory sztywno trzymaliście się przepisów na ulubione ciasta, pewnie dodawaliście do nich tony cukru ? Pamiętajcie, że przepisy można modyfikować. Dodawać mniej cukru i tłuszczu, stosować inne, zdrowsze składniki – np. suszone owoce, równie słodkie jak cukier. Spróbujcie zrobić kiedyś pyszne ciasto z suszonych fig! Jest absolutnie genialne, a przy tym dużo zdrowsze, bo bez dodatku cukru.
Zamiast zjadać całą blaszkę świeżo upieczonego ciasta w jeden dzień podziel je na porcje i zjadaj z rozsądkiem. Nie musisz sobie odmawiać ulubionych smakołyków, jedz je po prostu z głową.
Niektórzy być może nie zwrócili na to uwagi, ale duży wpływ na nasz apetyt i samopoczucie ma również sen. Przeciętnie powinniśmy spać 7-8 godzin/dobę. Gdy niedosypiamy w naszym organizmie zachodzi szereg procesów biochemicznych, które mają na celu niwelowanie zmęczenia. Po nieprzespanej nocy wzrasta w organizmie poziom greliny – hormonu odpowiadającego za regulację łaknienia, osoby niewyspane sięgają zwykle po dużo większe porcje jedzenia.
Zamiast myśleć o poprawiającym samopoczucie jedzeniu słodyczy można wyjść na spacer, rower, czy pobiegać. Efekt ten sam, ale droga do celu (którym jest polepszenie nastroju) dużo rozsądniejsza.
Pamiętaj również o czytaniu etykiet, bardzo wiele produktów zawiera duże ilości ukrytego cukru. Producenci celowo dodają cukier do swoich wyrobów ponieważ jest on tanim, a skutecznym konserwantem i w dodatku uzależnia jak narkotyk! Wielkie korporacje produkujące słodycze wykorzystują możliwości technologii żywności i liczne testy konsumenckie do tego, by ich produkty były unikalne i wybierane przez większość osób. Cukier jest ich asem w rękawie! Odpowiednio odmierzone proporcje cukru w produkcie to przepis na sukces producentów. Cukier w odpowiednich ilościach ma działanie uzależniające zbliżone do działania niektórych narkotyków. Na etykietach cukier często jest wpisywany jako składnik o specyficznej nazwie np.: syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, cukier buraczany, fruktoza, glukoza, ekstrakt jabłkowy, syrop kukurydziany, sacharoza, dekstroza, a wszystko po to, by konsument nie zwrócił uwagi na to, że produkt w dużej ilości składa się z cukru.
Jeżeli odczuwasz nadmierne łaknienie na słodycze i nie potrafisz tego kontrolować, to być może w Twoim organizmie dzieje się coś złego np. może zaczynać się cukrzyca – trudna do kontrolowania choroba. Skonsultuj się z lekarzem i wykonaj odpowiednie badania krwi. Dbaj o swoje zdrowie, bo to jeden z lepszych prezentów, które możesz sobie podarować.
Autor: Dietetyk, mgr Kinga Kosiorek